نقش فناوری اطلاعات در توسعه صنعتی استان همدان
فناوری از دیرباز بهعنوان یکی از عناصر اساسی تولید و توسعه مطرح و همواره با رشد دانش بشر در حال تغییر بودهاست. پیشرفت فناوری میزان کارایی سایر عناصر درگیر در فرایند تولید و توسعه را بالابرده و نقش خود را نیز در این فرایند پررنگتر کردهاست. تا آنجا که امروزه دیگر، فناوری بهعنوان عامل اصلی استراتژیک برای توسعه اقتصادی کشورها و در زیرمجموعه استانها مطرح است.
میتوان فناوری پیشرفته و مدرن را مبنای پیشرفت منطقهای، ملی و استانی دانست. پیشرفتهای سالهای اخیر در حوزههای سلولهای بنیادی، موشکی، رادارهای نظامی و غیرنظامی، انواع رباتهای صنعتی و نظامی و پهپادها، تحت تأثیر فناوریهای نوین بودهاست. بهویژه در شاخههایی که به شکل خلاقانهای در حال رشد هستند و فقط کسانی که دسترسی مطمئنی به این فناوریهای کلیدی دارند میتوانند همچنان بهعنوان یک اولین و تولیدکننده موفق باقی بمانند.
از طرفی تنها خرید فناوریهای مورد نیاز کافی نیست بلکه لازم است در بلندمدت در اداره و مالکیت بر آنها بهصورت مستقل، توانایی کافی را داشته باشیم، در این میان شناسایی و دستیابی به فناوریهای نوین از اهمیت خاصی برخوردار است بهخصوص آنکه کشورهای در حال توسعه در این فناوریها بهصورت چشمگیری از کشورهای توسعهیافته عقب نیستند.
مقام معظم رهبری در این مورد به نکته مهمی اشاره دارند و میفرمایند: تولید علم فقط انتقال علم نیست و نوآوری علمی در درجه نخست اهمیت است، این را من ازاینجهت میگویم که باید یک فرهنگ شود این نواندیشی فقط مخصوص اساتید نیست مخاطب آن دانشجویان و کل محیط علمی هم هست... (صنعتگران، بازرگانان، کشاورزان و هنرمندان...) دو چیز لازم است؛ یکی قدرت علمی و دیگری جرأت علمی؛ یعنی ایشان مشخصاً این مطلب را برای ما مشخص میکنند، نخست، تولید علم و استفاده از علوم روز دنیا جهت تولیدات صنعتی، هنری و غیره، دوم، دانستنها تبدیل توانایی شود و سوم استفاده از خلاقیت و نوآوری حتی از فناوریهایی که انتقال داده شدهاست.
بهواسطه قابلیتهای ویژه استان همدان و در راستای تحقیق برنامههای توسعه کلان کشور و ایجاد تمهیدات لازم جهت پشتیبانی از واحدهای تحقیق و توسعه صنایع، صنایع تبدیلی، صنایعدستی و جهت همافزایی فعالیتهای علمی- کاربردی نیاز به تولید نرمافزارها و فناوریهای نوین و هایتک (فنّاوریای برتر)، ایجاد مکانی بدین منظور با چشماندازی ملی و حتی منطقهای بنام مجتمع فناوریهای نوین در استان همدان ضرورت دارد.
درواقع مجتمع فناوری نوین با توجه به ظرفیتهای استان، تکمیلکننده زنجیره ایده تا بازار در این کریدور بوده و تجاریسازی، تولید فناوریهای نوین و محصولات ناشی از آن را بر عهده میگیرد و میتواند بهعنوان یک مرجع و واحد در خصوص صنایع با فنّاوریهای پیشرفته و موردقبول تمامی کشورهای جهان باشد تا ایجاد و بهصورت ملی تقویت شود.
در راستای بررسی اهداف و انتظارات تعیینشده در رابطه با فناوریهای نوین در اسناد بالادستی مانند سند چشمانداز بیستساله کشور، برنامه پنجم و ششم توسعه و همچنین اسناد استانی مانند سند توسعه استان همدان و بررسی زمینههای صادراتی محصولات عمده مبتنی بر فناوریها نوین، میتوان از صادرات خدمات فنی و مهندسی و تولید انواع نرمافزار، درنهایت ارزشافزوده ایجاد کرد و بهرهبرداری از آن را در اولویتها استان دانست و پیگیری کرد. بررسی و شناسایی ظرفیتها، توانمندیها و محدودیتهای ایجاد و توسعه فناوریها در کشور و استان به همراه بررسی وضعیت جهانی و داخلی بازار در هر یک از فناوریهای نوین میتواند بهعنوان یکی از نکات اصلی در توسعه استان و ایجاد مجتمعهای نوین در همدان باشد.
بهرام هاشمی - دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی صنایع
https://www.sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/10228